EAAKiO3cOr8gBOZC4meftnzIqcy9mtjLJbiZCZASRSvLyHJVQIdWSZAZCzvZCVbC04ZAWaYeFdtpEQAoP8SnZAKmK97dYSQaE3Ouj0x26wRkAYoaTqZCE13wj5LPhPKVCVwP7QnoIiOqx4Da2bhgHnI3UIjCR0v07PtTHPDLu8kl3ZBL0DViPau6Xyg431kBIAfOc2XDQZDZD

Minden évnek megvan a maga megosztó témája, amin aztán világszerte emberek milliói töprenghetnek, vitatkozhatnak. Megvizsgálják tudományos, morális, plusz ezer meg egy szempontból az adott téma helyességét, helytelenségét, majd levonnak legalább ennyi következtetést is – és aztán ezek alapján próbálj meg te okos lenni. Megérteni, hogy most mi is történt és ez hogyan befolyásolja a te mindennapjaidat.

2023 témája eddig vitathatatlanul a mesterséges intelligencia. Amióta 2023 márciusában elkezdték felfedezni az emberek a ChatGPT-t, a csapból is ez a téma folyik. Megannyi politikus, vallási személy, vállalkozók ezrei feszülnek egymásnak a kérdésben: 

Vajon a mesterséges intelligencia fejlesztése milyen hosszú távú következményekkel jár a társadalom számára?

Hogyan fogja érinteni a gazdasági, politikai, társadalmi szektort?

Milyen változásokat fog előidézni a törvényalkotásban?

Hogyan fogja befolyásolni a jelenlegi morált? 

Jelen cikk nem azzal a szándékkal született, hogy mi is ringbe vessük magunkat és elkezdjünk masszívan az egyik vagy a másik oldal mellett érvelni. Annál sokkal komplexebb kérdés ez, pont emiatt mi ezt meg sem kíséreljük. Helyette ebben a cikkben azt mutatjuk be, hogy az ÉrtékelésTUNING, azaz egy magyar kisvállalkozás hogyan tud profitálni a mesterséges intelligencia tudástárából a munkában. 

A mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg! 

Az egyik leggyakrabban megfogalmazott félelem az emberekben az, hogy a mesterséges intelligenciának köszönhetően feleslegessé, pótolhatóvá válnak. Különösen bizonyos szektorok dolgozói érzik veszélyben a pozíciójukat, hiszen első blikkre könnyen úgy tűnhet, hogy itt bizony egy-kettőre leépítések lesznek. A mesterséges intelligencia, ha megfelelően fogalmazol meg, adsz ki neki egy feladatot, képes akár másodpercek alatt elvégezni azt a munkát, amivel egy átlag ember akár órákon át szöszmötöl. Mindezek mellett még csak az a vád sem érheti a rendszert, hogy silány munkát végezne. Ugyan magyarul még nem a legszofisztikáltabb, azonban angolul például hihetetlenül választékosan és mindezek mellett helyesen fogalmaz. 

Akkor igaz lenne, hogy az AI-nak köszönhetően emberek fogják elveszíteni a megélhetésüket?

Vannak paradigma váltó pillanatok az emberiség történelmében. Gondoljunk akár az ipari forradalomra, vagy bármelyik technikai újításra, ezek a fejlesztések bizony mindig magukkal hozták a változást a társadalmon belül is. Ugyanez megy most végbe az AI-val kapcsolatban. Sokszor mondogatják, főleg az idősebb generáció, hogy “nincs új a nap alatt”. Most mégis mindenki fél és retteg. Miért? Mert ugyan ez nem egy új keletű jelenség, ezelőtt is voltak paradigma váltó pillanatok, ezután is lesznek, de túl sok a bizonytalan tényező. Nem tudni mi lesz a végkimenetel.

Viszont ezt a történetet lehet egy másik lencsén keresztül is nézni. Ahelyett, hogy azon aggódnánk, hogy mennyi minden alakulhat rosszul, hány meg hány ember lesz kénytelen adaptálódni az újonnan kialakult status quo-hoz, lehet erre lehetőségként is tekinteni. Mert az AI bizony a lehetőségek végtelen tárháza. Mindazt a tudást, amit egyesek rettegve félnek, ki lehet aknázni, fel lehet használni. A saját életedet tudod vele te, mint vállalkozó, vallási vagy politikai személy könnyebbé tenni. 

Hogyan használd az AI-t a munkádban!

Mi az ÉrtékelésTUNING-nál arra jutottunk, hogy az előnyökre fókuszálva igyekszünk maximálisan kihasználni az AI-t, ily módon számos alkalommal, megannyi különböző területen fordultunk már a mesterséges intelligenciához inspirációért, megoldásért! 

Blogposzt

Bizony velünk is előfordul, hogy épp elhagy az ihlet, és nem jut eszünkbe egy olyan ütős, aktuális téma sem, amiről írhatnánk. Ilyenkor különösen nagy segítséget jelent a Chat GPT. Megadjuk neki a paramétereket (azaz, hogy mivel foglalkozik a cég), majd legeneráltatunk vele X blogposzt ötletet. Nem mondom, hogy mindegyik aranyat ér, de szinte 100%, hogy lesz közte 2-3 használható ötlet. Ezeket összekombinálva meg is van, hogy miről írunk cikket. 

Értékelés válaszolás

Naponta értékelések tömkelegét válaszoljuk meg magyarul angolul, németül, úgy hogy sokszor csak az 5 csillagot hagyják ott az értékelők, bővebben nem fejtik ki mi tetszett, mi nem tetszett nekik. Ilyenkor bizony elég nagy kihívás tud lenni választékosan reagálni akár tíz ezredjére is. Itt talán jogosan merül fel a kérdés: akkor nem mi reagálunk az értékelésekre, nem egy valós személy van a válaszok mögött? Igen és nem. Ha kérdés az, előfordul e, hogy az értékeléseket betápláljuk a Chat GPT-be és megkérjük írjon rá egy udvarias és kedves feleletet: a válasz az, hogy igen. Ha a kérdés az, volt e már olyan, hogy bármit, amit a Chat GPT megírt, ellenőrzés nélkül, hűbele Balázs módjára kitettünk volna: a válasz az, hogy soha. Hiába ír meg egy felelet lehetőséget az AI, azt úgy abban a formátumban 10-ből kilencszer nem tudjuk belejavítás nélkül felhasználni. Így minden egyes választ, ami kimegy, az a minimum, hogy leellenőrzünk, de az esetek 90%-ban extra szépítésre, átfogalmazásra van szükség. 

Kutatások

Az ÉrtékelésTUNING indulása óta kínosan ügyelünk arra, hogy mindenki által érthető módon kommunikáljunk. Ehhez viszont sokszor az alapokat is tisztázni kell, és erre már nem mindig térünk ki, pedig ha azt nem értik, akkor az egész szakmai eszmefuttatásnak nincs foganatja az elmékben. Sokszor, amikor összeállítunk egy kutatási anyagot, legyen az épp egy értékelésstratégia vagy ügyfélélmény térkép, előszeretettel kérdezzük meg a Bing keresőt, vagy a ChatGPT-t. Tesszük mindezt pont azért, hogy ezeket az alapokat se hagyjuk ki.

Hirdetés szövegek

Aki bármilyen szinten foglalkozik hirdetésekkel, különösen Facebookon és Instagramon, tudja, hogy jó, figyelemfelkeltő szöveget írni egyáltalán nem könnyű. Velünk is megesik, hogy ihlet hiányában az AI-hoz fordulunk. Az egyik legnagyobb erőssége a mesterséges intelligenciának, hogy nincs korlátozva a saját képzelőreje által. Akik bármilyen kreativitást igénylő munkát végeznek, tudják, hogy mennyire frusztráló tud lenni, amikor ihlet hiányában nem vagy képes haladni. Talán úgy lehetne legjobban megfogalmazni, hogy az AI képes téged túl lenditeni az alkotói válságon. Képes olyan ötleteket adni, melyek újra elindítják azt a bizonyos vezérhangyát. És a cél a csillagos ég. Nem csak neked, hanem a vállalkozásodnak is, mert legtöbbször vállalkozóként az a legnehezebb, hogy haladj a dolgokkal. Millió meg egy ötleted lehet, de a megvalósításnak gyakran pont ez az ihlet nélküliség szab gátat. Ahogyan azt mi is nap mint nap tapasztaljuk. 

A tanulság

Az AI jelenlegi fejlettségi szintjével, mi egyenlőre ezekben a helyzetekben fordulunk leginkább segítségért hozzá. Lehet egyetérteni, lehet ellenezni, lehet tőle tartani, de egy dolgot nem lehet tőle elvitatni: megfelelően használva, az arany középutat megtalálva ritka hasznos “kis” eszköz. Olyan ez mint minden addiktív dolog az életedben: akárcsak a kávé, a mesterséges intelligencia túlzott “fogyasztása” szintén káros lehet az emberiség egészségére. Lustaságra, tunyaságra tud tanítani minket, ha nem vagyunk képesek mértékletesek lenni. Úgyhogy a következő jó tanáccsal zárom gondolataimat, tedd ezt a gondolatot iránytűddé, amikor nem vagy biztos benne jó úton haladsz e: 

Légy éber, nehogy helyetted, hanem mindig kiegészülve veled gondolkodjon!